2050-ben robban az időzített bomba

Az elkövetkező 40 év során várhatóan 682 millió ember fog Alzheimer-kórban szenvedni. Miért rosszabb a magyar betegek helyzete, miért nem kaphatnak ápolási díjat a gondozók, hogyan előzhető meg a demencia?

A Nemzetközi Alzheimer Társaság idei Világjelentésében egy jó hír látott napvilágot: megelőzéssel csökkenthető a demencia kialakulásának kockázata.

Tanácsuk a következő:

1. Vigyázzunk a szívünre!

2. Mozogjunk!

3. Táplálkozzunk egészségesen!

4. Tornáztassuk az agyunkat is!

5. Élvezzük a társas tevékenységeket!

A prevenció szerepének felismerését leszámítva, a helyzet nem túl biztató: Az elkövetkező 40 év során várhatóan 682 millió ember fog Alzheimer-kórban szenvedni. Ez a szám jelentősen magasabb mint Észak-Amerika népessége és majdnem eléri az európai lakosok számát.

A jelentés szerint a jelenleg számon tartott 44 millió beteg 75 százalékát hivatalosan még nem diagnosztizálták - 4-ből 3 esetben nincs hivatalos diagnózis, ezért sokan nem kapnak gyógykezelést, tájékoztatást, ápolást vagy támogatást.

Kockázati tényezők

A legtöbb ember nincs tudatában azoknak a tényezőknek és tevékenységeknek, amelyek potenciálisan csökkentik a demencia kockázatát. Hat emberből alig egy (17%) tudta, hogy a barátokkal és a családdal való szociális kapcsolata csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát. Az embereknek csak negyede (25%) azonosította, mint lehetséges tényezőt a túlsúlyosságot és ötből csak egy (23%) mondta, hogy a fizikai aktivitás csökkenti a kockázatot, segít a memória megőrzésében. A felmérés azt is feltárta, hogy több, mint kétharmada a megkérdezetteknek (68%) aggódik, hogy későbbi életszakaszában demenssé válik. A demencia kialakulásának veszélyét növelő kockázatok ugyanazok, mint amelyek más nem fertőző betegségekhez vezetnek,vagyis a szív és érrendszeri betegségek, daganatok, cukorbetegség és tüdőbetegség.

A Jelentésben a londoni King’s College professzora, Martin Prince hangsúlyozza, hogy a cukorbetegség 50 százalékkal emelheti a demencia rizikóját. Mivel a túlsúlyosság és a fizikai aktivitás hiánya fontos kockázati tényezők a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásában, emiatt azok szintén célterületek.

2010-ben Magyarországon 250 ezerre volt tehető a demens betegek száma, de a betegségben érintett családtagoké - vagyis szülőké, nagyszülőké, testvéreké, unokáké és közvetlen hozzátartozóké - ennek a többszöröse. A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága 15 éve küzd közösen a Nemzetközi Alzheimer Társasággal és az Alzheimer Europe-pal annak érdekében, hogy az uniós és nemzeti döntéshozók tekintsék az Alzheimer-kórt az európai közegészségügy egyik kiemelt kérdésének és kerüljön kidolgozásra egy európai cselekvési terv.

Szorgalmazzák továbbá egy nemzeti stratégia elfogadását is. Ezzel a stratégiával kívánják elérni, hogy az előrehaladott stádiumban lévő demens-betegeket fogyatékossá lehessen nyilvánítani, hiszen enélkül ma a 24 órás felügyeletet igénylő demens-betegek ápolói nem jogosultak ápolási díjra. Belátható, hogy a betegek és hozzátartozóik szociális és egészségügyi helyzete a kór előrehaladtával egyre romlik, a gondozók több mint fele például jelentős pszichológiai betegséggel küzd, 15-32 százalékuk pedig depresszióval.

A demencia kialakulása agytornával is minimalizálható

Amíg nem javul az Alzheimer-kór és más demencia-betegség kezelése, marad a megelőzés és betegség szinten tartása. A jelentés szerint az életkorkor és a génállomány a betegség rizikófaktorai, de a nemdohányzás, az egészségesebb étkezés, a sport, a jó oktatás, az ember agyának aktívan tartása és tornáztatása is közrejátszik a demencia kialakulási esélyeinek minimalizálásában. Ezek a jó gyakorlatok lassíthatják a betegség előrehaladását azok esetében is, akik már demenciával élnek vagy akiknek tünetei vannak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +10 °C
Minimum: +4 °C

Borult lesz az ég, majd előbb a Tiszántúlon, késő délután már a Dunántúlon is szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább az északi tájakra korlátozódik a tartós eső, de délebbre kialakulhatnak záporok, a Tiszántúlon zivatar is előfordulhat. A Dunántúlon az északnyugati, a délkeleti tájakon a délnyugati szelet néhol erős széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 13 és 17 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra